Skip to main content
  • Forbrugeradfærd | Miljø og etik | Oplevelser | Øvrige udvalgsvarer | Sociale Medier | Teknologi | Trend

Forfatter: Lasse Lyhne
Dato: 07/05/2019

Sådan vinder du skønhedskunderne – 4 vindende tendenser

Der er røre på det internationale skønhedsmarked, hvor der er flere bevægelser i gang med det formål at differentiere sig fra rivalerne og trække kunderne indenfor døren – og ikke mindst holde dem inde i varmen. Innovationen lever i høj grad i skønhedsbranchen, og nedenfor kan du læse om fire vindende tendenser og få inspiration fra nogle af de bedste skønhedskoncepter verden over, som jeg alle selv har besøgt gennem den seneste tid.

1: Aktivisme

[Ansvarlighed står højt på agendaen hos forbrugerne, som i stigende grad køber ind i brands, der deler deres værdier. Det er blevet mere mainstream at have et bevidst forbrug samt en holdning til bl.a. miljøet, produktionsforhold, indholdet i produkterne, social ansvarlighed osv., og derfor er retailere og brands nødt til at tage stilling til samfundsmæssige og politiske spørgsmål og lade forbrugerne vide, at de aktivt kæmper for en bedre verden.Ifølge Retail Institute Scandinavias undersøgelser er det vigtigt for 61 pct. af danskerne, at brands tager aktivt stilling til samfundsproblematikker og blander sig i debatten. Det handler om at demonstrere ansvar gennem hele værdikæden og langt udover kun brandprodukt eller -service. Herved imødekommes forbrugernes ønske om at være en del af et større formål – og det ønske vil kun vokse.

Det amerikanske skønhedsbrand Beautycounter er et strålende eksempel på en aktivistisk skønhedsaktør. De advokerer for sikrere og sundere vaner og produkter inden for hudpleje og kosmetik med et mål om at forbedre de politisk besluttede regulativer, der eksisterer i branchen, og i butikken i SoHo, New York, kan de besøgende bogstavelig talt ringe politikerne op fra en in store-telefonboks og forlange bedre regulativer på skønhedsområdet. Aktivismen kan også markeres mere diskret, fx via kropspositive budskaber som i Glossiers butik.

2: Personalisering

Forbrugerne oplever at have mere og mere travlt, og derfor kræver de personliggjorte servicer, produkter og oplevelser, hvis de skal investere deres dyrebare tid i butikken. Det handler om at skabe en følelsesmæssig tilknytning, hvilket bl.a. kan ske gennem customization, hvor kunderne sætter deres eget præg på produkterne. Når de får mulighed for at være co-creators, bliver de mere investeret i oplevelsen og i brandet, hvilket øger lysten til at vende tilbage. Samspillet og interaktionen i butikken med produkter, medarbejdere og brands er også afgørende for den personlige kundeoplevelse, da det skaber nærhed og giver mulighed for mere præcist at identificere kundebehov og opbygge relationer og loyalitet.Franske Sephora sætter med deres Beauty TIP-koncept (Teach, Inspire, Play) personalisering i højsædet, i særdeleshed gennem teknologiske elementer for at appellere til den digitalt indfødte generation af forbrugere. Kunderne kan bl.a. se skønheds-tutorials på iPads eller bladre gennem et galleri af brugergeneret indhold via en stor skærm, herunder looks, erfaringer og ideer, der deles via nettet. Her kan de også lave en personlig søgning, idet galleriet har en “People Like Me”-søgefunktion, som filtrerer indholdet ud fra hudtoner og hårtyper. Desuden tilbyder Sephora én til én-makeovers, som understøttes af touchskærme, der bruges til at foreslå produkter og farver på baggrund af en scanning af brugerens ansigt.Personalisering er også centralt hos både koreanske Innisfrees og franske l’Occitane. I Innisfrees butik i New York kan kunderne fx mixe øjenskygge og bronzer, så de finder frem til netop den nuance, der passer dem. Forbrugerne har desuden rig mulighed for at interagere med brandet i et ”svævende” lokale, hvor der afholdes makeup-masterclasses og hudpleje-workshops. I samme tråd har franske L’Occitane store billeder af butikkens medarbejdere med navn og titel hængende i midten af deres flagskibsbutik i New York, hvilket skaber nærhed, da der så at sige sættes ansigter på brandet.

3: Født på sociale medier

Flere og flere brands starter deres rejse på sociale medier – og det er der mange fordele ved. De sociale medier har taget verden med storm, og især de yngre forbrugere tilbringer meget tid på de sociale medier, fx tilbringer brugere under 25 år mere end en halv time om dagen på Instagram[1]. Her får de kontakt med, engagere sig i og opbygger sociale, virtuelle fællesskaber, og det kan de digitalt fødte brands udnytte til at skabe en høj brandloyalitet og en tæt relation til forbrugerne tidligt i deres levetid. En ny undersøgelse fra Retail Institute Scandinavia viser desuden, at 59 pct. af Generation Z stoler mere på anbefalinger fra bloggere eller personer på sociale medier end på virksomheders anbefalinger, når de køber produkter og servicer[2], og ved at indlede relationerne på de sociale medier, opnås altså en høj troværdighed fra start.

[1] Instagram

[2] Retail Institute Scandinavia, 2019Amerikanske Glossier er et klasseeksempel på et brand, der er født på sociale medier, og som har opnået enorm succes. Brandet startede ud i 2010 som skønhedsbloggen ”Into the Gloss”, men har i dag vokset sig til et imperium. Ved lanceringen opnåede bloggen hurtigt mere end ti mio. visninger om måneden og havde altså tidligt en stor, loyal følgerskare, og i 2014 blev brandet Glossier lanceret. Indretningen i de fysiske butikker er i stil med produktdesignet simpel og domineret af hvide og lyserøde farver, og med andre ord er butikken i tråd med brandets social media-rødder designet til at være yderst Instagram-venlig.

4: Feel good-fornemmelser

Et indbydende miljø og selvforkælelse er om noget en vindende tendens i beautybranchen. Herved adskiller skønhedsbrands sig fra hinanden og stiller sig som alternativ til den klassisk effektive shoppeoplevelse, som tilbydes i kosmetikforretninger. Ved at skabe nogle afslappende rammer og en rolig atmosfære gennem bl.a. planter, en særlig duft eller beroligende lyde inviteres kunderne til at blive hængende, og det er essentielt, at de kommer ned i gear, før de har lyst til at tilbringe tid i butikken. Netop på den måde skaber Innisfree i deres butik i New York en form for escape fra storbyens mylder. Her høres lyden af fuglefløjt og mærkes en frisk duft, der beroliger, og samtidig prydes butikkens indre af NYC’s største levende plantevæg.Foruden miljøet og atmosfæren kan selvforkælende elementer bidrage til feel good-fornemmelserne, og på den internationale detailscene ses der flere og flere eksempler på, at skønhedsbrands gør spa- og diverse behandlingsservicer til en del af deres butiksoplevelse af netop samme årsag, bl.a. L’Occitane, som tilbyder en virtual reality-oplevelse, hvor kunderne bliver taget med på en 360 graders luftballonrejse i Sydfrankrig, mens de har mulighed for at modtage gratis håndmassage med L’Occitane produkter i realtid.

Vil du vide mere om trends og tendenser i detailhandlen?

Book et foredrag med Dorte Wimmer, der med sin ekspertviden om forbrugerne og detailhandlen giver dig og din virksomhed unik indsigt og inspiration på områderne.[button target=”_self” hover_type=”default” text=”Læs mere om foredrag” link=”https://retailinstitute.dk/foredrag-inspiration/”]

Det sker

Det sker

  • Medlemsmøde

    6.dec 2023

    Vores næste Retail Connect medlemsmøde er den 6. dec.

  • Konference

    14.mar 2024

    Tilmeld dig årets store Refresh Retail konferencen 2024

  • NYC tur

    13-16.jan 2024
    Kom med til NYC og NRF d. 13-16 januar 2024
  • AI Foredrag

    Book her

    Temaet handler om AI og dens udvikling i central europa

  • Prognose 2033

    Læs her

    Nu kan du få fingrene i den seneste prognose for dagligvarehandlen

  • Foredrag

    Book her

    Vil du vide hvordan du vinder fremtidens kunde?

  • Bøger

    Bestil her

    Med viden og overblik står du stærkere

0
    0
    Se kurv
    Din kurv tomRetur til shop